19 Sep 2013

Tolong..jerawat kembali lagi..


Pagi masa bangun tidur, tengok cermin. Masuk ofis terus tengok cermin lagi yang letak atas meja ofis. Pastu sembahyang zohor, tengok cermin lagi. Mandi pun tengok cermin, nak tidur pun masih tengok cermin.....Arghhhhh...tu kalau boleh menjerit. Tapi disebabkan kite orang perempuan yang sopan dan santun, jerit dalam hati je la. konon..


Ni la masalah saya sekarang... JERAWAT...


Dah setahun dah jerawat saya on dan off. Kadang saya wat tak kisah je, tapi masa balik kampong hubby baru-baru nie ramai yang menegur..


"Eh lynn, nape muka ko teruk sangat ni?"

"Kak lyn, teruknya jerawat k.lyn, sebelum ni tak ada pun."


Huwa....sedihnya... Teruk sangat ke jerawat nie? Ai tanya la pulak sedangkan memang dah tahu betapa teruknya masalah jerawat nie kan. Hubby pun asyik tegur. Dah la jumpa sesekali. Time jumpa tu la banyak pulak jerawat yang tumbuh subur.


Orang kata wanita dan kecantikan memang tak dapat dipisahkan. Sebelum nie saya dah pernah publish pasal jerawat di sini.. Tapi tu la...Bila berhenti ubat klinik doktor Haseenah sebab masalah jauh dan tak larat nak ulang alik (dah jarang balik Shah Alam) masalah jerawat ni makin menjadi-jadi.


So..sebab bahan kimia dah banyak dah kat muka saya nie  (padahal dah tak tau nak guna apa lagi dah)..so dah seminggu saya kembali menggunakan produk asli dan tradisional iaitu kulit kayu manis + bedak sejuk.


Saya tak la rajin sangat. Maklumla umur dah meningkat. Tapi kalaula kawan-kawan ada pendapat dan cadangan, saya alu-alukan. kalau boleh bagi petua yang cepat dan selamat k.. Hehe nak cepat je kan.. terima kasih semua..


10 comments:

  1. akak biasa lumurkan limau nipis or limau kasturi sebab banyak kat rumah..
    insha Allah ok tapi kena selalu la amalkan..

    ReplyDelete
  2. salam kak.. akak ada masalah resdung ker? sya ada jual sabun pencuci muka keluaran JAMU SUSUK DARA. ada sabun untuk menghilangkan jerawat & juga kesan2 hitam akibat jerawat di muka. kalo akak nak cuba bolehla sms sya yer.. 012-2905677 - queen atau ada juga jamu yg akak blh mkn utk hilangkan jerawat2 ni.. Sya sndr dh mkn jamu tu & alhamdulillah skrg ramai yg tegur wajah sya nampak berseri & glowing berbnding sblm ni nmpak kusam & berjerawat

    ReplyDelete
  3. k.lin..kwn mina try mkn vit e shaklee jerawat depa kering...k.lin try mkn...tp ikut hormon org tu jugak la...

    ReplyDelete
  4. akak. sy pun alami masalah mcm akak. sekarang kulit akak dah ok ke belum ?? sy punye muke berparut. jerawat jap naik. jap hilang. kalau naik punye lame nak elok. pastu tinggal parut.

    ReplyDelete
  5. Anonymous

    jerawat kak dah kurang sejak usia kandungan 4 bulan ni Alhamdulillah, kak cuma amalkan bedak sejuk plus kulit kayu manis yg diasah sahaja. adik boleh try ye.

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum akk..sy nk tnye mse akk guna prod dr hasseenah tu mmg ok ek..lps tu after stop die naik blek ke..thanx akk :)

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum akk..sy nk tnye mse guna prod dr hasseenah tu mmg ok ek..then bile da stop naik blek ke..thanx akk :)

    ReplyDelete
  8. Bella Bella..

    Sory lambat reply kak jarang on9 sekarang nie. Hmm secara ikhlasnya memang jerawat makin ok selepas ke Dr Haseenah tu tapi sebab kos yg tinggi dan kak jarang balik ke shah alam..menyebabkan jerawat naik semula..kalau ikut apa yg dr haseenah kata kena sabar sebab proses rawatan paling minimum 6 bulan dan bella kena sediakan duit yg banyak jugak bergantung pada masalah bella..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe akk..hehe..klu kt stop die pnye product luaran eg cleanser,cream2 sume tu xpe x..or nnt die naik blek..akk stop mkn ubt or stop pkai product luaran..akk xnk try herbalife ke :)

      Delete
    2. hehe..xpe akk..jrwt naik balik sbb akk x mkn ubt or x guna prod luaran eg cleanser n cream sume2 tu..akk xnk try herbalife ke :)

      Delete